Hoe ga ik te werk als Coach?
Als Psychodynamisch Coach werk ik met verschillende methoden en technieken bij levensvraagstukken. Ik werk aan je ontwikkeling en ontplooiing om dromen en wensen te verwezenlijken. We gaan samen kijken naar dat, wat je in je leven ervaart en wat je anders wilt. Door naar een situatie te gaan en te onderzoeken wat je daarbij beleeft. Van daaruit verder kijken, jezelf in beweging brengen en mogelijkheden ontwikkelen, waarna je je dromen weer kunt realiseren.
Soms komen we erachter dat je last hebt van onverwerkte emoties en thema’s door bijvoorbeeld bepaalde gebeurtenissen in het verleden.
Bij Psychodynamische Coaching ondersteun en stimuleer ik je bij het zoeken naar een betere balans van je zelfbeeld, verlangens en (onverwerkte) emoties.
Tijdens de sessies worden verschillende technieken en werkvormen ingezet, toegespitst op jouw persoonlijke situatie.
Toekomstgericht
Rembrandt coaching is dus vooral toekomstgericht bezig.
Om stappen te zetten in het coaching traject heb je een aantal vaardigheden nodig. Met die vaardigheden krijg je inzicht in je persoonlijkheid, wat je in staat stelt om te leren van ervaringen. Het lijkt vaak logisch dat je leert van alle ervaringen, helaas is dat niet altijd zo. We hebben allemaal onze blinde vlek en allergieën. Het is de kunst om te leren van wat je niet ziet of van hetgeen je afwijst.
Daarbij kan ik je helpen:
In een intakegesprek onderzoeken we de coachvraag en bespreken we of er voldoende wederzijds vertrouwen is om deze verder te onderzoeken. Afhankelijk van de vraagstelling kan er dan een coachtraject bepaald worden. Hierbij bespreken we frequentie, de tijdsduur en het aantal gesprekken. Een coachtraject bestaat meestal uit 5 tot 10 bijeenkomsten van ca. 1,5 uur, afhankelijk van het type coaching en de coachvraag. Meestal spreken we bijeenkomsten af met een interval van twee à drie weken.
Coachtraject
Een voorbeeld van een coachtraject kan er in hoofdlijnen als volgt uitzien:
- Sessie 1: Intake
- Sessie 2: Verdere definiëring van de coachvraag.
- Sessie 3: Zelfanalyse van werk- en privéwensen.
- Sessie 4: Onderzoeken van belemmeringen en persoonlijke wensen.
- Sessie 5: Inzicht in drijfveren, belemmeringen, specifieke talenten.
- Sessie 6: Nieuwe inzichten en gedrag verankeren.